Doe mee

Wel zonnepanelen, maar geen mogelijkheid op eigen dak?
Doe mee met Energierijck!
Energierijck is een Coöperatie u.a. die sinds 2019 elektriciteit opwekt met
zonnepaneleninstallaties op grote daken. Leden van de coöperatie wonen in de gemeente Berg en Dal en zijn gezamenlijk eigenaar van de zonnepanelen op één groot dak binnen hun postcodegebied (postcoderoos) en krijgen korting op de energiebelasting. Eén van de zonnepaneleninstallaties ligt op het dak van de stal van zuivelboerderij Groenhouten in Leuth. Daar zijn nu 15 panelen beschikbaar. De huidige leden in dit postcodegebied zijn allemaal voorzien dus we zijn op zoek naar nieuwe leden!
Woont u in Leuth, Erlecom, Kekerdom, Millingen aan de Rijn of ergens
daartussen in en begint uw postcode met 6566, 6575 of 6578?
En wilt u wel zonnepanelen maar kan dat niet omdat u in een appartement
woont zonder eigen dak, of in een monument waar geen plaats is voor panelen? Of huurt u en wil de verhuurder geen zonnepanelen aanleggen? Of passen er wel zonnepanelen op uw dak, maar heeft u geen zin in de rompslomp van installeren en verzekeren, en wilt u wel korting op uw energierekening? Neem dan contact op met Energierijck via samen@energierijck.nl. Ook geschikt voor bedrijven in deze regio.

Hoe werkt het?
Bij deelname krijgt u van uw energieleverancier de energiebelasting per kWh
terug, momenteel ruim 15! cent per kWh. De coöperatie verzorgt de benodigde administratie met uw energieleverancier en de belastingdienst.
De stroomopbrengst van de zonnepanelen verkoopt de coöperatie aan
Greenchoice en daar betalen we bijvoorbeeld het onderhoud van de installaties van, verzekeringen en het administratiesysteem. Als er geld over is, besluit de Algemene Ledenvergadering wat daarmee moet gebeuren.

Wat kost het u?
Inmiddels hebben we vier jaar afgeschreven op de aanschafwaarde van de
panelen. We kunnen ze u nu aanbieden voor €210 per stuk, waarmee u nog elf jaar kunt deelnemen aan dit project, want de totale looptijd is vijftien jaar.
Instappen kan met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023.
Met hoeveel panelen kunt u meedoen?
Het is belangrijk dat uw aandeel in de installatie niet méér kWh opwekt dan u
zelf verbruikt, omdat u alleen over de verbruikte kWh’s energiebelasting
terugkrijgt. We garanderen een opwek van 250 kWh per paneel per jaar, maar in de afgelopen vier jaar lag de opbrengst hoger op het dak van Groenhouten. Dus als u jaarlijks bijvoorbeeld 1500 kWh verbruikt, is het verstandig maximaal vijf panelen te kopen: ruim genomen 5 x 260 = 1300. Tenzij u binnenkort de aanschaf van extra elektrische apparatuur overweegt (warmtepomp, inductiekookplaat, elektrische auto) dan is het aan te raden dat extra gebruik alvast mee te tellen.

Belangrijk: uw huidige energieleverancier moet wel de postcoderoosregeling
(oftewel de Regeling Verlaagd Tarief) ondersteunen. Op www.hier.nu/oude-postcoderoosregeling-regeling-verlaagd-tarief/postcoderoosregeling-werkt-je-energieleverancier-mee kunt u hier meer informatie over vinden.
Op www.energierijck.nl vindt u meer informatie over onze coöperatie.
En verder: wie het eerst komt, wie het eerst maalt…

bron foto: Jan ter Wal