Berichten

Op 19 maart 2024 vindt er een groot landelijk evenement plaats over lokale duurzame energie van ‘HIER Opgewekt’ in De Flint in Amersfoort. Hier kan men van alles leren over collectief energie besparen, opwekken en duurzame warmte. Voor meer informatie kijkt u op https://www.hier.nu/hieropgewekt2024. Er gaan al een paar mensen van onze coöperatie heen en voor deelnemers van bewonersinitiatieven en energiecoöperaties bedraagt het ticket € 40 voor de hele dag (incl. lunch, koffie/thee). Indien u deelname overweegt, stuur een e-mail naar samen@energierijck.nl en we kunnen kijken of we een gezamenlijke deelname kunnen organiseren! Jos van der Lint, Beek

Onduidelijkheid toekomst panelen op zwembad De Lubert
Het bestuur van Energierijck kreeg op 31 januari jl. bericht van de gemeente Berg en Dal over zwembad de Lubert wat consequenties kan hebben voor de zonnepanelen van Energierijck op dat dak. In 2023 is er volgens planning technisch onderzoek uitgevoerd naar de staat van het zwembad. Onder andere naar aanleiding daarvan doet de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) nu een vooraankondiging dat per 1 januari 2026 het zwembad gesloten moet worden. De gemeente laat weten scenario’s te gaan verkennen voor de toekomst van het zwembad die variëren van renoveren, nieuwbouw tot sluiting. Zij verwachten dat de gemeenteraad hier voor de zomer een besluit in neemt. Wat dit voor de zonnepanelen van de coöperatie betekent is nu nog niet duidelijk. Maandag 5 februari a.s. heeft het bestuur van Energierijck een gesprek met de gemeente waarin meer informatie zal worden gedeeld over het vervolg. Zodra er meer bekend is, leest u dat hier.


Is jouw huis klaar voor de winter?
Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november delen huiseigenaren hun tips voor een goed geïsoleerd en comfortabel huis. Laat je inspireren door de verhalen van anderen, zodat je voorbereid aan de slag kunt gaan met jouw eigen woning!
Bekijk welke woningen je kunt bezoeken en schrijf je in via www.duurzamehuizenroute.nl.
Nog niet aangemeld voor een bezoek aan een duurzaam huis? Op de site www.duurzamehuizenroute.nl kun je gericht zoeken naar een deelnemend adres in de buurt. Neem een kijkje en schrijf je in voor een bezoek!
Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november krijg je de kans om een duurzaam huis van binnen te bekijken. Ervaar bijvoorbeeld hoe het voelt om in een geïsoleerde woonkamer te staan of bekijk een warmtepomp in de praktijk.
Aanmelden voor een bezoek is kosteloos en kan via www.duurzamehuizenroute.nl/locatiesWel zonnepanelen, maar geen mogelijkheid op eigen dak? Doe mee met Energierijck!  
Energierijck is een Coöperatie u.a., bestaande uit inwoners van de gemeente Berg en Dal. Sinds 2019 wekken zij elektriciteit op met zonnepaneleninstallaties op grote daken via de Postcoderoosregeling. Omdat er nu 15 panelen beschikbaar zijn gekomen op het dak van de stal van zuivelboerderij Groenhouten in Leuth, is Energierijck op zoek naar nieuwe leden die korting willen op hun energierekening (momenteel ruim 15! cent per kWh)! Dus wilt u wel zonnepanelen maar kan dat niet omdat u in een appartement woont zonder eigen dak, of in een monument waar geen plaats is voor panelen? Of huurt u en wil de verhuurder geen zonnepanelen aanleggen? Of passen er wel zonnepanelen op uw dak, maar heeft u geen zin in de rompslomp van installeren en verzekeren, en wilt u wel korting op uw energierekening?  Woont u bovendien in Leuth, Erlecom, Kekerdom, Millingen aan de Rijn of ergens daar tussenin en begint uw postcode met 6566, 6575 of 6578? 
Neem dan contact op met Energierijck via samen@energierijck.nl Ook geschikt voor bedrijven in deze regio. Wilt u liever telefonisch contact, laat dat ook even weten via de mail.  Meer informatie hoe het werkt en wat het kost, vindt u op www.energierijck.nl/doe-mee  
Wie het eerst komt, die het eerst maalt…


Technische “Scope 12” inspectie
Op 6 en 7 september jl. is een Scope 12 keuring uitgevoerd bij onze 4 projecten: Kerstendal, Groenhouten, Gemeentewerf en zwembad de Lubert.  

Wat houdt een scope 12 onderzoek in? 
De Scope 12-keuring is een inspectie van onze hele installatie, van de zonnepanelen tot aan het koppelpunt met de netbeheerder, dus ook de strengen, connectoren, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkasten. De inspecteur kijkt naar brandrisico’s en de elektrische veiligheid. 
De Scope 12 keuring is vanaf 1 januari 2023 verplicht bij gebouwen waar 50 of meer zonnepanelen op het dak liggen. Door de verzekeraar is deze verplichting in de polisvoorwaarden opgenomen. En ook wij hechten eraan dat onze installaties veilig zijn.  Binnenkort kunnen we de uitgebreide rapporten verwachten en kunnen we zien of we nog aanpassingen moet doen of dat ze zijn goedgekeurd.